Sportblog

Valódi sport blog vérbeli rajongóknak.

Friss topikok

Kategóriák

Archívum

Snowboard

2012.07.10. 23:15 Dugicsek

Nyáron ne a nyári sportokról beszéljünk, majd beszélünk azokról télen, amikor azon fogunk nyafogni, milyen hideg van, és milyen jó volt nyáron. És ne csóválják a fejüket, így lesz. Nézzenek vissza majd egy unalmas december végi napon, és akkor cáfoljanak!:) Tudják, amikor elmúlt majd a Karácsony, és eltették, vagy továbbajándékozták a zoknikat és tusfürdőket, amiket a rokonok gondosan, személyre szólón választottak ki a kisboltban, és megették az utolsó beiglit...de mégsincs még Szilveszter, na akkor gondoljanak a meleg nyári sportokra:) Nyáron legalább kimehet az ember a szabadba. Sokan mondják, hogy télen pl. lehet úszni meg futni, de szerintem egyszerűen csak mániákusok. Állandó torokgyulladás, középfülgyulladás és nátha mellett nehezen fognak majd snowboardozni is.

snow.jpg

Pedig ez a lényeg, ez a témánk most: a hódeszkázás. Nyitott ablaknál félmeztelenül pihegve veszem a levegőt, ahogy írok. Este van, iszonytató meleg. Pedig ma már esett. Elképzelem a havat, azt, hogy hideg van. Fel sem tudom már idézni, milyen Budapest, ha nem a világ második legmelegebb városa épp. Elképzelem a havat, meg a lesiklás örömét...lássuk, mi a snowboard, azaz a hódeszka!

A snowboard (hódeszka) olyan eszköz, amely nagyon hasonlít használatát tekintve a sílécre. Csak a fiatalok körében sokkal menőbb. A síléctől jóval szélesebb táblaformájú deszkáról van szó, bár ugyanúgy lehet vele a havon siklani. Az eszköz használata sportággá fejlődött a kifejlesztése óta. Már a 19. század második felében divatos volt a havas lejtőkön gyakorolt rekreációs sporttevékenység: a századfordulón pedig megjelent Toni Lenhardt találmánya, a monogleiter. Ez a snowboard elődjének tekinthető. Olyannyira népszerűvé vált, hogy versenyeket is szerveztek és 1914-ben Bruck an der Mur-ban megrendezték az első monogleiter világbajnokságot is. Aztán schnitt, és mint akit elvágtak. Aztán 1950-ben megjelent a mostanában ismert hódeszka és világsport lett belőle. A snowboard az elmúlt 30 évben a legdinamikusabban fejlődő téli sportággá nőtte ki magát. 

Mire van szükségünk egy sikeres lesikláshoz? Egyensúlyra! Ezt már gyerekként megtanulhatjuk. Kevésbé elméleti síkon mozogva pedig kell hozzá egy deszka. Ha ez megvan, öltözzünk fel jól, vegyünk fel térdvédőt, könyökvédőt. Valami speckó sisak sem árthat, mert ha estünkben nagyon közelről nézzük meg a talajt, akkor védőfelszerelés nélkül fájdalmat érezhetünk... Téli ruhát, mint a sapka, rövid sál, kesztyű szintén javallott, hogy felvegyünk. Lehetőleg olyan kesztyű, hogy ha megütjük magunkat, ne törjön el az ujjunk, tehát ne a 300 Ft-os Stadionok metró előtt kapható zsenília anyagúval nyomuljunk. Újgazdagok közt az amúgyis ciki, és hát ki más megy snowboardozni ebben a válságban? :) Vegyünk fel speciális cipőt is ehhez a sporthoz.

Elnézve a korábbi posztokat a blogon, úgy tűnhet, hogy én minden sportot egyformán szeretek. A snowboard és a sí kivétel. Ezekben így érzem magam, pontosan így érzem magam. Talán kivéve Ms. Jones vagy Mrs. Darcy (?) terhesparáját.

Szólj hozzá!

Címkék: snowboard síelés hegyek hódeszka lesiklás téli sport

Röplabda

2012.07.09. 07:08 Dugicsek

A röplabda a nyár játéka szerintem. Dög meleg, strand, vagy valami vízpart, homokos pálya (de nem homoszexuális), 4-6 ember, és máris mehet a játék!

röplabda.jpg

Nagyon jó szórakozást nyújthat a röplabda a vízben is, ha ki van feszítve egy háló a medencében, vagy, mint néhány helyen a Balatonban is. Bár itt ugye akadályozva van a sörözés, ami a szárazon azért megoldható, ha gyakorlott röpis az illető. Nem sok minden kell a játékhoz, hiszen ha megvagyunk rá elegen, akkor csak egy labda és egy háló kell, aztán már mehet is a játék. A hagyományos értelemben azonban a röplabda teremben játszandó, és van külön férfi és női ága is.

A szabályai nagyon egyszerűek, nagyjából szerintem mindenki tisztában is van velük, de röviden azért tekintsük át, hátha valaki most először hall erről a nemes játékról. Két csapatra oszlunk, mindegyikben ugyanannyi játékos. A számok eltérnek, már 2 vs. 2-ben is lehet játszani, de profi szinten, hivatalos mérkőzéseket 6 játékossal játszanak, és ugyanennyi cserejátékos is van. A lényeg az, hogy a labdát kézzel átüssük a háló túloldalára úgy, hogy az lepattanjon egyet, és ne érje el egyetlen játékos sem az ellenfél csapatából. Ehhez értelemszerűen jól kell tudni helyezni a labdát, megfelelő erővel kell megütni, és ugyanakkor ügyelni kell arra is, hogy az ellenfél ne tudja visszaadni a lepattanó labdát. Lehet trükközni, váratlanul passzolni, adogatni a háló előtt és hirtelen lecsapni a labdát, hogy ne legyen ideje a hálón túllévőknek lereagálni az eseményeket. A játék mindig szervával indul, ekkor a leghátul lévő játékos feldobja a labdát és egy karatekörbepörgőütéssel, ninja kiáltással átüti a labdát az ellenfél térfelére. Ha nem tudják visszaadni a szervát, akkor az egy ász ütés volt :) Ha lepattant az ellenfélnél a labda, és nem tudták azt visszaütni, akkor pont jár a mi csapatunknak. Összesen 25 pontot kell szerzeni, hogy egy játszma véget érjen, és minimum két ponttal kell megnyerni azt. A mérkőzés öt játszmából áll összesen.

röplabda2.jpg

Fontos továbbá, hogy az ellenfél nyilván védekezhet, méghozzá úgy, hogy megpróbál sánccal hárítani. Ez azt jelenti, hogy a hálónál lévő játékosok ugrálnak, kezüket teljesen kinyújtják, és ezáltal megpróbálják blokkolni a feléjük repülő labdát. Az ellenfél játékosai, tehát a fogadó csapat játékosai maximum háromszor érinthetik a labdát, mielőtt visszajuttatnák azt a szerváló csapat térfelére. A sáncolás ebbe nem számít bele.

A legfontosabb poszt talán a pelenkaemberé, a liberóé. A liberó az, aki kisebb az átlagnál, ámde tehetséges, ezért benne van a csapatban :) Mivel a sáncembereknél elvárás, hogy magasak legyenek, a kisebbek tulajdonképpen kiszorulnak a játékból. Nos, a liberó poszt nekik van kitalálva :)

Van tehát strandröplabda, és sima, szárazföldi röplabda is. Mindkettő elég élvezetes, de a strandröpi talán azért jobb, mert ott az ember rögtön össze tudja kapcsolni a játékot a pihenéssel és a sörrel, míg a teremben megvívott játék során ez nem annyira szokásos. Persze ha olyan a közösség, akkor az is lehet ugyanolyan móka :)

Szólj hozzá!

Címkék: sport röplabda strandröplabda csapatsport

Roller

2012.07.05. 17:19 Dugicsek

A roller kifejezés az angol roll szóból ered, ami gördülést, suhanást jelent.  A suhanás pedig az az állapot, amit 4, kellemesen behűtött sör után érzünk a tűző Napon. A roller egy kereken gördülő fémlemez, avagy egy nyeles gördeszka. Egy lábbal lépünk rá, így hajtjuk magunkat a másikkal. Ha menőzni akarunk, mindkét lábunkat feltéve gurulhatunk is. Annyira szépen hangzik, nem? A rock n roll kifejezés is valami ilyesmit jelentett eredetileg: zúzós zenét játszottak régen a rokkerek. Nem olyanokat, mint manapság. Hát őket biztosan majd más öleli át, mert nem igazi rockzenekar.

roller_buggy__07.jpg

Más megközelítésben meg, ha szétnézek magam körül és látom az eladósodott családokat, összevont iskolákat, munkát kereső dolgos embereket, a vidéki falvak lakóinak kétségbeesettségét, és a külföldi cikkeket a beteg országról a Duna mentén, eszembe jut a roller szó. Nem feltétlenül a sportos értelmében, egy melléknévvel az elején, amit most nem írok le. Nekem is van kisbaba rokonom, nem akarom meggyalázni az étkezését. :)

Furcsa, mert nemrég kezdtem el a rollerek iránt érdeklődni, éppen amiatt, hogy sokat hallottam azt a csúnya kifejezést, amiben szerepel ez a sport is (szopóroller). Elkezdtem körülnézni székesfővárosunkban és láttam, hogy mindenki rollerezik. Elképesztően sokan! Gyerekek tempóznak ezzel a Margit-hídon, sportolók mennek ezzel edzésre a Hajósba, és anyukák is nyomulnak rolleren, hátukon babájukkal. A 4-6-os villin naponta látni valakit, aki rollerrel száll fel egy-két megállóra, majd úgy folytatja útját. Elképzelni sem tudom, hogy nem félnek attól, hogy egy tömény fémből készült eszközzel róják Budapest utcáit.

A roller ebben a melegben jó szolgálatot tehet. Néha az ember összezsúfolódva a metrón úgy érzi, hogy csak ő fürdik naponta, vagy csak ő nem evett hagymát aznap vagy, hogy csak neki van egynél több ruhája. Ez a rollerrel kétfelől is megkerülhető: egyrészt nem kell másokkal együtt aszalódni a BKV-n, másrészt saját napirenddel indulhatunk útnak a szabad levegőn suhanva. A negyven fok sem annyinak érződik, ha az ember 10-zel megy!

roller-poggyasz.jpg

Ha rollerezünk, szükségünk van térdvédőre, mert eleshetünk. Rövidnacit vegyünk fel, hogy ne akadhasson össze a gatyaszárunk. Ja és egy idő után nem tudunk majd mást felvenni, hiszen annyira formás lesz a hátsónk és a combunk a rollerezéstől, hogy mutogatni akarjuk majd úton-útfélen. Bár tapasztalatból mondhatnám ezt... Vehetünk fel még bukósisakot is, meg a szokásos dolgokat: könyökvédő, csuklószorító. Mindig az évszaknak megfelelően öltözzünk, ha télen (nem hóban, sárban!) rollerezünk, vegyünk fel kabátot, csizmát. Magassarkú nem annyira ajánlott, az akadásveszély miatt. Semmi különösre nincs szükség egyébként a rollerezéshez, nem kell különösebb felszerelés hozzá. Gyerekkoromban hányszor elestünk a rolleren meg a bicón, aztán mégis itt vagyunk…

Szólj hozzá!

Címkék: sport roller egyéni Gördeszka Görkorcsolya

Tollas

2012.07.04. 22:07 Dugicsek

Gyerekkoromban még sok kicsi gyerek élt a kerületben, ahol laktunk. Négy darab 2 emeletes házból az összes gyerek hétvégente kivonult a házak közötti térre és játszottunk. Néha ragacslabdáztunk, volt, hogy kosaraztunk, de – be kell vallanom- volt olyan is, amikor a Vészhelyzet egy-egy epizódját játszottuk el. Egyszer a tárolóban kutakodva találtam két ütőt, amiről azt hittem, teniszütők. Felvittem a szüleimnek megmutatni, hogy mik ezek, és anyukám nevetve mesélte, hogy ezek az ütők húsz évvel idősebbek nálam. Tanulmányútról hozta a nagy, vörös Szovjetunióból. Ám nem kell aggódni, nem káder volt ő, csak egyetemi ösztöndíjas. Legalábbis a 3/3-as jelentés alapján. Néha kihordtam az ütőket játszani, de sose szerettem igazán. Aztán eltelt 15 év, és most nyáron lementünk egy régi harcostársammal ütögetni a tollaslasztit kicsit. De most már beleszerettem. Olyannyira, hogy már elhoztam magammal a lakásomba is, hogy majd játszunk vele, ha lesz időnk. Időnk lenne is, de még helyet nem találtunk rá itt az ötödik kerület szívében. Bár néha mikor bezárnak a minisztériumok (jellemzően pénteken délben…), akkor gyakorlatilag az utcán is lehetne ütögetni. Ja, de biztosan van valami jó kis rendelet rá, hogy utcán nem szabad boldognak lenni! :)

tollas.gif

Egyszóval a tollas olyan dolog, amibe mindenki életében egyszer beleszeret, vagy bele kellene, hogy szeressen. Nagyon egyszerű, kell hozzá két ütő, és még nem is borsos áron, és egy tollaslabda. Minden háztartásban hányódik legalább 3, ez biztos. Hajlandó lennék statisztikát is felállítani erre, de csak kettes voltam ebből a tárgyból :). Amúgy meg mi kell még? Nyár! Télen ne menjünk ki a jégre csúszkálni. Aztán kell még szélmentes idő, a mostani jó lenne, de az sem árt, ha kicsivel az agyhalál alatti hőmérsékleten vagyunk kinn. Minél kevesebb ruhában vagyunk, annál jobb. Nőknek ajánlott azért valami, ami a légellenállást csökkenti. :) De vihetjük strandra, tengerpartra is magunkkal. Felírni: Vidd magaddal az ütőket Horvátországba! Biztos elfér még a buszon, igaz Orange Ways?

A tollaslabda ütővel játszott játék, melyet egymással szemben álló két játékos (egyéni), vagy két-két játékos (páros) játszik. Az ellenfelek egy téglalap alakú pálya két felén foglalják el helyüket, amelyeket profik esetében háló választ egymástól, minket kisebb fűcsomók választottak el egymástól. A játékban használt labda egy tollakkal ellátott, nyílszerű tárgy: különleges tollazása miatt más labdákhoz viszonyítva sokkal hamarabb veszít sebességéből. Mivel repülését erősen befolyásolja a szél, a versenyeket mindig teremben rendezik. A tollaslabda az 1992. évi nyári olimpiai játékok óta hivatalosan is olimpiai sportág, jelenleg öt versenyszámmal: férfi és női egyes, férfi és női páros, vegyes páros. Annyira legalább van izgalmas, mint a műugrást nézni. Bár, azt hozzáteszem, ez egy olyan sport, amit nézni nem nagyon van értelme, ellenben játszani...


Szólj hozzá!

Címkék: sport tenisz squash egyéni csapatsport tollas badminton

Szánkó

2012.07.04. 21:36 Dugicsek

Ülök a szobában, a behúzott függönyök mögött nyitva az ablak. Ömlik be a meleg, egyenesen az arcomba. Kimegyek az erkélyre, hogy megnézzem, mennyit mutat a hőmérő. A higanyszál 37 fokig kúszik, a házak felett fodrozódik a levegő, hömpölyög a levegő, sehol egy szellő. Jobbra nézek, hirtelen meglátom a télről félretett szánkónkat és felderül fásult agyam. :) Imádom a telet! Imádom a havat, a nagy sétákat, ahogy a Lánchídon megmarad a hó, ahogy a kettes villamos karácsonyi fényekben pompázik esténként, és a várakozást az ünnepekre. Azt, amikor a szüleimmel együtt díszítjük a fát (minden évben kimarad az égősor, ezért le kell bontani a fát, majd újradíszíteni). Ahogy sütit eszünk, és kiválasztjuk a távoli ismerősöknek a megszokott ajándék tusfürdőket és zoknikat. :)

szánkózás.jpg

Mióta a keresztlányom tud ülni, gyakran szánkózunk telente, Alföldhöz hűen csak amúgy Hugh Grantesen dombra megyünk fel és hegyről jövünk le. :) Nem tudom, hogy a kicsi vagy én élvezzük jobban a szánkózást. Sok minden megfordul a fejemben olyankor, amikor húzom. Jó volt, mikor a 90-es évek derekán apukám húzott engem a szánkóval, magasabbnak tűnt a domb akkoriban. Aztán, hogy jó lenne, ha a kicsi is tudna engem húzni, vagy, ha nem ettem volna meg a 10. szelet bejglit, mert akkor ráülhetnék a szánkóra. :)

Szeretem nézni a hokit, vagy túlméretezett hattyúként siklani a Városliget jegén, hógolyózni, csúszkálni a Duna-parton. Szeretem a latyakot is, mert ha átlépjük, ott van a hó! De a kedvenc télisportom mégis a szánkózás. Remek alakformáló, mert a gyerek odafelé rohanva fog húzni minket a dombig, aztán ott húzni kell fel-le, majd fel kell vennünk hazafelé, mert ordít, hogy nem akar menni még. Mi viszont már aggódunk, hogy meg van-e még a 11. szelet bejgli, vagy megette a család.

A szánkó egy jó sport! Lehet komolyabban is űzni annál, hogy egy faszerkezetre teszünk egy ülőkét. A télisportok egyike, amit férfiak és nők is űznek. Két szakága van: a természetes és a mesterséges pályákon való versenyzés. A mesterséges pályán űzött szánkóversenyeket a bobbal és a szkeletonnal azonos jégcsatornákban rendezik.

Na de, amíg erről a csodavilágról álmodozom, a vállamra száll egy darázs és már szúrna, erre észhez térek, és mint akit megütöttek: 40 fok van és szikrázik a Nap…Várom a telet, amely megment az izzadástól és a kíntól.


Szólj hozzá!

Címkék: jég egyéni Sport

süti beállítások módosítása